dijous, 14 de gener del 2016

XIPRER

(Cupressus sempervirens)

Castellà: ciprés, alcipreste;  
Francès: cyprès d'italie, cyprès commun; Occità: autciprés, ciprièr;
Anglès: mediterranean cypress, italian cypress;
Alemany: trauer zypresse.

FamíliaCUPRESSÀCIES. 
Floreix: Març/Setembre.
Alçada: de 4 a 25 m.
Generalment plantat, però també espontani a boscos clars
Medicinal. Industrial.Ornamental.

El de casa meva; només té uns 25 anys.
Ens és un arbre ben familiar especialment a l'Alt Empordà pel fet que tradicionalment se'n plantaven en fileres al nord de les hortes per tal de protegir-les de la tramuntana (vent fred del nord com bé sabem) i fer-hi un bon recer; per desgràcia cada cop en queden menys, indicació que cada cop hi ha menys hortes i ens arriben els productes de qui sap on.

Poden viure més de 500 anys. Tenen flors mascles i femelles al mateix arbre. Les femelles que s'anomenen cons primer són verdes i es van tornant marrons.

A Catalunya hi ha la tradició que si hi ha un xiprer davant d'un mas vol dir que hi seràs ben rebut, dos que a més hi podràs menjar i beure i tres que fins hi tot t'hi podràs  quedar a dormir. Una altra diu que rebran be tants forasters com xiprers hi hagin.  

Un altre lloc on són emblemàtics és als cementiris perquè inspiren calma, serenitat i pau. Aquestes qualitats junt a que és una fusta molt dura, espessa, amb molta olor i que no es corca de ben segur que tenen a veure també amb la construcció de taüts i rituals funeraris que feien els egipcis.

Pel fet que no es corqui també s'ha fet servir per fer mobles, per construir vaixells, per fer escultures...hi han "experts" que asseguren que s'utilitzà per construir l'Arca de Noè i per fer el temple de Salomó.

En el mon dels vius la seva olor dóna força de voluntat i un objectiu clar a la vida.


Detall de les fulles.


PROPIETATS: especialment indicat pel sistema circulatori i limfàtic, per tant és especialment indicat quan hi han problemes de varius, hemorroides, flebitis, blaus, sang del nas, regles massa abundants, també és depuratiu perquè fa baixar la retenció de líquids...les "pinyes" o cons són astringents i tallen les diarrees.

Flors mascles.




Es FAN SERVIR l'escorça, els brots tendres i els cons en tintura i extracte líquid per prendre i en decocció, oleats, oli essencial, cremes... per massatges, banys, rentats, compreses...


CAL EVITAR prendre'n durant l'embaràs. 




Flors femelles o cons.

El con un cop ja ha expulsat les llavors.