dimecres, 11 de maig del 2016

SÀLVIA

(Salvia officinalis subs.lavandulifolia)

Català: sàlvia mascle;
Castellà: salvia; 
Francès: sauge
Anglès: common sauge ;
Alemany: echte salbei.

Família: LABIADES.
Floreix: Maig/Agost.
Alçada: 20 a 50 cm.
Prats secs i pedregosos.




PROPIETATS: Com moltes de les plantes d'aquesta família és antiinflamatòria, desinfectant, expectorant, aperitiva, digestiva, fa baixar el sucre...però és especialment indicada quan se sua en excés i per fer més passables els símptomes de la menopausa (és estrogènica).


Es fan servir les fulles i les flors en infusió, decocció, tintures, col·lutoris, comprimits, en homeopatia  i en aromateràpia.


Així doncs, la farem servir quan hi ha les típiques sufocacions o fogots de la menopausa, quan les regles son doloroses, refredats, bronquitis, per curar ferides, reumatismes, mals de queixal - es pot mastegar una fulla directament - .



Per cuinar serveix per aromatitzar els cuinats, sobre tot peixos i carns, per fer licors, melmelades i també son molt bones les fulles arrebossades com a "xips".

Es fa servir molt en jardineria.

Aquest exemplar - del meu jardí - té uns 24 anys i pots veure com poden arribar a ser les seves branques , quasi com d'un petit arbre.



Fer un desinfectant bucal o col·lutori:

Bullir un litre d'aigua amb uns 50 grs. de fulles de sàlvia uns dos minuts i quan s'hagi refredat afegir-hi 1 cullerada i mitja de postres de bicarbonat i una mica de sal i ja es pot glopejar.

Si fa mal algun queixal s'hi poden afegir uns 6 claus d'espècia o dues cullerades de postra si és en pols i pot ser una mica de vinagre de poma.