dissabte, 27 d’agost del 2016

CODONYER

(Cydonia oblonga o vulgaris) 

Castellà: membrillero;
Francès: cognassier ; Occità: codonhièr; 
Anglès: quince;
Alemany: quitte.

Família: ROSÀCIES.
Floreix: Abril/Maig.
Alçada: 1,5 a 6 m.
Cultivada, jardins.
Medicinal, alimentària.



PROPIETATS: Aporta principalment potassi i vitamines A, B i C però el que li dóna importància és la gran quantitat de fibra en forma de pectina i mucílags i també tanins que és el que li dóna la seva principal propietat: astringent, per tant serveix per tallar les diarrees; també és diürètic i antiinflamatori, còlon irritable, gastritis, faringitis, refredats... i les llavors deixades en remull que deixen anar el mucílag van bé per inflamacions de la pell, clivelles i dureses, cremades, perellons...

ES FA SERVIR la fruita ben madura per fer melmelada o compota "membrillo" o dolç de codony; també un excel·lent vi, el codonyat; xarops. 

Pot ser un bon postre i també es fa servir per acompanyar guisats de carn.

La fruita fa molt bona olor i es posava als armaris per donar bona olor a la roba.

La fusta actualment no s'usa massa però s'ha fet servir molt en ebenisteria.


Per fer "membrillo" a casa cal agafar els codonys, pelar-los, els traiem el cor i els tallem a trossets petits i els arruixem de limona. Hi ha qui els bull primer amb una mica d'aigua.

Després cal posar-los en una olla o cassola, afegir el sucre i anar cuinant i removent a foc baix i quan ja s'hagi barrejat bé tot el sucre podem passar la batedora perquè quedi més fi.

De tan en tant anem remenant amb una cullera de fusta perquè no s'enganxi i deixem que vagi agafant un color més fosc i més espessor. 

Quan la cullera s'aguanta dreta és que ja està al seu punt.
Després en buida en un motllo i el deixem refredar.

Per 1.000 gr. de fruita un cop neta i tallada posar 800gr. de sucre tot i que hi ha que el fa amb menys, i el suc de mitja o d'una llimona.



Com que va a gustos permet personalitzar-lo, doncs s'hi pot afegir canyella, conyac...