divendres, 23 de setembre del 2016

NYÀMERA

(Helianthus tuberosus)  

Català: pataca, nyama, patata de canya, setembres, carxofa de jerusalem, trumfa nyama;
Castellà: batata de caña, pataca, aguaturma; 
Francès: topinambour, artichaut de jérusalem; Occità: tòpi, topinambor, tartifle;
Anglès: jerusalem artichoke;
Alemany: topinambur.

Família: COMPOSTES.
Floreix: Agost/Octubrel.
Alçada: 1 a 3 m.
Marges de camins, riberes.
Al·lòcton. Ornamental. Medicinal. Alimentària. Ferragera.

PROPIETATS:  Fa baixar el nivell de sucre i de colesterol, és digestiva, neteja el fetge, és diürètica, millora la flora intestinal, és afrodisíaca i afavoreix la producció d'esperma.

ES FAN SERVIR les arrels crues en amanides o cuites  quan hom se sent ple, sense ganes de fer res, doncs també és estimulant, problemes digestius i de fetge, diabetis...Té un sabor característic semblant a la carxofa.

MANERESDE CUINAR-LES: http://www.mytaste.cat/c/nyameres.html 

La tardor passada a la part nord del Mas Mir, a tocar del rentador, n'estava ple de forma espontània, suposo que amb la secada que hi ha hagut aquest any no han arribat a sortir, doncs es fan sobre tot a zones humides.

Prové d'Amèrica del Nord i des del 1600 va alimentar a tot Europa fins que es va estendre més la utilització de  la patata; avui dia la nyàmera és desconeguda per molta gent. Després se la va qualificar d'invasora, però ara ja no se li considera.


Actualment es planta als jardins i hi ha qui fa servir la planta per aliment del bestiar i fins i tot per obtenir bio etanol, important font energètica.

Riba del riu Llobregat, a Peralada: invasió de nyàmeres.



Imatge treta de wikipedia.es












































2 comentaris:

Ida ha dit...


Hola!Saps quan es cull l'arrel de la nyamera?

flora i paisatge llers ha dit...

Hola Ida, jo diria que cap a finals de tardor. Justament aquest cap de setmana a la Garrotxa vaig mirar com estaven i allà encara eren molt petites, tot just començaven a fer petites protuberàncies.