dimarts, 21 de febrer del 2017

ARANYONER


(Prunus spinosa 

Català: arç negre, prunyoner, espí, escanyagats;
Castellà: endrinero, arañon, espino negro,ciruelo silvestre, marañón; 
Francès: prunellier noir, prunier sauvage; Occità: agranièr, boisson negre, espin negre.
Anglès: blackthom;
Alemany: schlehe.

Família: ROSÀCIES.
Floreix: Febrer/Maig.
Alçada: 20 a 200 cm.
Bardisses, marges de bosc.



PROPIETATS: Fruits astringents i flors lleugerament laxants que es poden menjar frescos o deixar que bullin uns 2 mn, perquè perdin l’aspror. Porten molta Vitamina C i en ser astringents ajuden quan hi ha una lleugera diarrea; també son tonificants i aperitius. Cal que no es mengin els pinyols.

Decocció de 100 grs de fruits per ltr, d’aigua, 10 mn, a foc lent, Prendre el líquid que queda a cullerades també en casos de diarrees suaus. Aquest mateix líquid un cop fred també és bo per taponar el nas quan en surt sang, o per glopejar quan les genives o la faringe estan inflamades.

Infusió de 60 grs, per ltr, d’aigua, una tassa al dia. Dóna relaxament i és suaument depurativa, laxant i diürètica.

Com preparar melmelada: 2 qls,de fruits per 2 qls, de sucre. Rentar els fruits i posar-los en una cassola amb 1 vas d’aigua i posar al foc 10 mn, Després afegir el sucre i a partir de que comenci a bullir esperar 10 mn, més. Millor colar per treure les llavors.


Com preparar licor d’aranyons (pacharan): Necessitem 250 grs de fruits, 1 ltr, de conyac i 750 grs, de sucre i una mica d’aigua.
Un cop collides cal posar-les sobre un paper durant un dia perquè s’assequin una mica. Després treure els pinyols i triturar els fruits. S’hi aboca el conyac  i es deixa macerar unes 5 setmanes removent l’ampolla una mica cada dia.
Quan hagi passat aquest temps cal fer un xarop amb el sucre i una mica d’aigua que un cop barrejat se li anirà afegint poc a poc el líquid que hem guardat 5 setmanes. Un cop envasat cal esperar algunes setmanes per provar-lo.

Curiositats : Té la fusta molt dura i s’ha utilitzat per fer bastons i mànecs d’eines. 

És un aliment important per diverses aus.