dilluns, 6 de març del 2017

USERDA

(Medicago sativa)

Català: alfals, melgó;
Castellà: alfalfa, mielga, alfalce; 
Francès: lucerne cultivée; Occità: lusèrna, lausèrda;
Anglès: lucerne, alfalfa;
Alemany: luzerne.

FamíliaPAPILIONÀCIES. 
Floreix: Abril/Octubre.
Alçada: 10 a 80 cm.
Marges, conreus, solars abandonats.
Farratgera, medicinal, alimentària. 

PROPIETATS: Porta moltes vitamines,minerals, proteïnes, fibra, fitoestrògens...per tant és remineralitzant, antianèmica,  talla les hemorràgies, fa baixar el sucre en sang i absorbeix el colesterol del budell.

Va molt bé en la menopausa, moment en que baixen els estrògens, pot aparèixer osteoporosi, pot pujar el colesterol, el sistema nerviós està més alterat, tots aquests símptomes ajuda a regular-los.

Quan hi ha casos d'anèmies, hemorràgies nassals, vaginals o per hemorroides a part de tallar les hemorràgies porta ferro molt assimilable que ajuda a recuperar-se de les pèrdues.      
També és antiinflamatòria i redueix els dolors quan hi ha artritis o artrosi. En ser remineralitzant  enforteix ossos, ungles i cabells.

Es fan servir les flors, les fulles i les llavors germinades.

Es pot fer infusió de flors,  de fulles o d'ambdues juntes. Les fulles tendres es poden menjar al vapor, bullides i les llavors es germinen per posar a les amanides.

També n'hi ha en càpsules, comprimits, tintura. Cal però anar en compte si es prenen medicaments anticoagulants o estrògens i cal també evitar-la  en època d'embaràs i d'alletament.


CURIOSITATS: Moltes papilionàcies, lleguminoses o fabàcies tenen la capacitat de captar el nitrogen de l'aire i fixar-lo a terra a través de les arrels, així milloren el sòl i és per això que a pagès alternen sembrats de cereals amb sembrats d'userda o a les hortes poden sembrar pèsols en el lloc on hi havia hagut tomateres per exemple.