diumenge, 10 de setembre del 2017

SAJOLIDA

(Satureja montana) 

Català: Sajolida de bosc.
Castellà: ajedrea, saborea,hisopillo; 
Francès: sarriette desmontagtnes, sarriette vivace; Occità: sadrèia;
Anglès: winter savory, savory.
Alemany: winter bohnenkraut, karst bergminze.

FamíliaLABIADES. 
Floreix: Agost/Setembre.
Alçada: 10 a 40 cm.
Pastures seques calcàries.





Se sol fer junt amb farigoles i romanins, tot i això en la nostra zona és difícil de veure tot i que alguna vegada se n'ha vist alguna mata i és per això que la hi he posada.


Es fa servir sobre tot  per aromatitzar olis,vinagres, guisats, per curar les olives i s'empra la part de la planta que està florida.



Té propietats digestives, aperitives, fa expulsar gasos, estimulant, emmenagoga,  expectorant i també afrodisíaca,  per tan es fa servir quan hom sent plenitud de panxa, falta de gana, mal gust de boca, regles doloroses, problemes respiratoris...